Индивидуално обслужване
0700 80 006

6 полезни съвета за пестене на ток при употребата на климатик

Публикувано на 13/04/2021

В днешно време разходите за електрическа енергия заемат голям дял от месечните сметки в домакинствата. Това се дължи на факта, че почти всичко необходимо и улесняващо ни в ежедневието е зависимо от електричеството - хладилник, съдомиялна, пералня, сушилня, осветление, климатик и др. Неправилното използване на тези уреди води до по-високи сметки за ток. Ако желаем да спестим от тях, може да се придържаме към няколко основни правила, в зависимост от спецификата им.

В частност ще се спрем на съвети за пестене на енергия при употребатата на климатик /климатични системи/:

Правилен избор на климатик

Най-важното условие климатикът да не харчи много е той да бъде с достатъчна мощност, отговаряща за помещението в което ще се използва. Ако бъде монтиран уред с по-малка мощност, то той постоянно ще работи на максимални обороти, опитвайки се да достигне желаната температура. На практика няма да получим исканият комфорт, а само излишно и неоправдано високи сметки за ток.

Прочети още

Енергийна ефективност на климатиците

Климатиците са уреди с различна ефективност, която се определя от консумацията на енергия и се базира на „коефициентите за сезонна ефективност – SCOP (Seasonal Coefficient Of Performance и SEER (Seasonal Energy Efficiency Ratio)“. Колкото по-високи са тези коефициенти, толкова  по-икономични са климатиците. От тях се определя и енергийният им клас.

Инверторните климатици са по-икономични от конвекционалните (които включват/изключват) заради инверторното управление, което поддържа зададената температура чрез постепенно регулиране оборотите на електромотора на ниска или висока степен, работейки непрекъснато и по-ефективно в дългосрочен план.

Климатици с коефициенти SCOP – над 5,10/А+++/ и SEER – над 8,50 /А+++/ са системи с най-добри показатели и най-висока енергийна ефективност. Именно за тях в практиката се използва наименованието „хиперинвертор“. То се употребява много често от потребители и търговци, като се асоциира с продукт от най-висок клас – с много добри параметри, безупречна работа, създаващ отличен комфорт.

Прочети още

Настройки на температура и режим на работа

Не изключвайте вашия климатик през зимата. Така предотвратявате рискове от замръзване, което се провокира от силен вятър, дъжд, сняг и отрицателни температури. Освен това пестите ток. Много по-лесно и икономично е климатикът да поддържа зададена температура, отколкото всеки път да се включва на пълни обороти. Намалете желаните градуси, когато не сте вкъщи, но не изключвайте вашия климатик.

Препоръчително е при минусови температури да не се задават по-висока температура от 21-24 градуса.

Не настройвайте климатика на много ниска температура /като например 15⁰С/, за да охлади по-бързо. Най-добрият начин за охлаждане е поддържането на постоянна температура.

Използвайте различните възможности за контрол на климатика, както в режим отопление, така и в режим на охлаждане.

Подходящо позициониране на клапите

В режим „охлаждане“ клапите трябва да бъдат нагоре. Така студеният въздух от климатика ще измести топлия в стаята от тавана плавно към пода и ефективно ще се охлади цялото помещение. Това ще спомогне и за по-добрата енергийна ефективност на климатика, защото равномерното разпределение на температурата в помещението изисква по-малка мощност за поддържането й.

В режим "отопление" клапите трябва да бъдат надолу, за да бъде температурата равномерно разпределена. Ако те бъдат насочени нагоре устройството ще върти топлият въздух около тавана и ще регистрира фалшив сигнал за достигане на зададената температура, обдухването ще намалее и стаята осезаемо ще изстине.

Редовно почистване на филтри. Поддръжка.

За да работи климатична система безпроблемно е необходимо филтрите да бъдат почиствани през определен период от време, в зависимост от помещенията в които се намират и заобикалящата среда.

Препоръчително е да се извършва и поддръжка от квалифицирани лица, с цел осигуряване на оптимална работа и предотвартяване на повреди. При възникване на незабележима неизправност, може да се завиши разходът не ел. енергия и да се повредят и др. компоненти.

Прочети още

Разумно отваряне на прозорци и врати

Не оставяйте отворени безпричинно и за дълго време врати към неотопляеми помещения - студеният въздух бързо ще нахлуе, ще понижи температурата и уредът ще заработи на максимални обороти, опитвайки се да компенсира разликата. Това драстично ще увеличи разходът на енергия.

Изключвайте климатикът, когато отваряте прозорци. По този начин ще спестите енергия и ще предотварите претоварването на системата.

Ще се радваме, ако потърсите връзка със служителите в нашите филиали

други публикации

Call Now Button