Индивидуално обслужване
0700 80 006

Изграждане на спринклерни системи

Системите за пожарогасене са специфични системи, които използват различни вещества /вода, пяна, газ или химикали/ за потушаване или гасене на пожари в сгради. Веществата за гасене на пожари са различни, но всички те се борят с един или с всичките 3 компонента, необходими за запалване на огън: кислород, гориво и топлина.

Така наречените спринклерни системи са най-разпространените гасителни инсталации на база вода. Те използват система от тръби, пълни с вода под налягане. Водата се обезпечава от независим воден източник, чиято вместимост трябва да е достатъчна да осигури подаването и при максимално натоварване за определено време. Налягането по тръбната система се осигурява от помпи и цялата система е под постоянен контрол. Когато един или повече от автоматичните спринклери е изложен на топлинно въздействие, той се активира, позволявайки на водата да изтече през спринклера. Водното течение се сблъсква с дефлектор, който разпръсква водата в определени по размер и гасителни свойства посоки. Отварят се само спринклерните глави, които се намират над огнището на пожара или в близост до него, т. е. чието действие е необходимо за гасенето. Този тип инсталации са много ефективни за контролиране на разпространението на пожара и ограничаване на щетите, които нанася на хора и имущество. Те намаляват имуществените вреди в случай на пожар с най – малко 80%, което ги прави най-често използваната система с големи възможности за приложение - защита на складове, офиси, промишлени и търговски обекти.

Водните спринклерни системи могат да бъдат инсталирани навсякъде, където няма опасност от замръзване на водата в тръбопроводната мрежа. За неотопляеми помещения с много ниска температура на околната среда, се използват т. нар. сухи спринклерни системи, при които тръбите са пълни с въздух под налягане. Специалистите съветват преди инсталирането на всяка спринклерна система да се определи степента на опасност от възникване на пожар и да се изчисли параметъра водна плътност, която определя количеството вода, необходимо за защитата на 1 кв. м. подова площ от опасната зона. За успешната работа на спринклерната система е важен и изборът на подходящи разпръскващи дюзи.

За контакт и връзка с нас можете да попълните формата или се свържете с нас на нашия национален телефон за връзка:  

0700 80 006

    Прочел съм и съм съгласен с ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ

    Call Now Button