Индивидуално обслужване
0700 80 006

Полезни съвети за профилактика на климатика през пролетта

Публикувано на 13/04/2021

На практика голяма част от хората свързват т. нар. профилактика с валидността  на гаранцията на климатика. Те са склонни да бъде извършена такава само по време на гаранционният период, от страх да не бъде отказано гаранционно обслужване. Това е едно много погрешно разбиране на понятието, което в дългосрочен план води до намалена ефективност на уреда, повишен разход на енергия и по-кратък период на използване.

ЗАЩО Е НЕОБХОДИМО ДА СЕ ИЗВЪРШВА ПРОФИЛАКТИКА?

Въздушните филтри /мрежичките/ не успяват да задържат всичката прах и финните частици преминават през тях и се наслагват върху топлообменникът. Това налага освен редовното почистване на филтрите от ползвателите, а във времето  и професионално почистване на топлообменникът на вътрешното тяло и турбината. Това е възможно да се извърши чрез разглобяването му от квалифицирано лице, с цел предотвратяване на счупвания на елементите и прекъсване на електрическите връзки.

Замърсените компоненти водят до намален капацитет на отопление/охлаждане, по-високо потребление на ел. енергия, запушване на кондензна линия, поява на лоши миризми, влошено качество на въздуха в помещенията.

В обобщение можем да кажем, че профилактиката на климатик е комплексна услуга за поддръжка, която допринася за правилна и надеждна работа.

ПРОФИЛАКТИКА НА КЛИМАТИЦИ ЗА БИТОВА УПОТРЕБА

За климатиците, които се използват в жилищни помещения е препоръчително да бъде извършвана профилактика поне един път годишно. Това се отнася за тези, които са монтирани в спални, всекидневни и детски стаи. Ако те се намират в кухни или в стаи, в които се пуши е възможно да е необходимо и няколко пъти в годината, заради наслагване от мазнини и/или катрани.

И да припомним - това не отменя изискването поне един път месечно да бъдат почиствани филтрите, а при необходимост и всяка седмица /за помещения в сгради на главни улици, силно запрашени райони/!

ПРОФИЛАКТИКА НА КЛИМАТИЧНИ СИСТЕМИ ЗА КОМЕРСИАЛНА УПОТРЕБА

В търговски помещения, банки, административни и обществени сгради, болнични заведения, ресторанти и др. необходимостта от почистване на климатичните системи възниква по-често. Това се дължи на факта, че в тях се струпват много хора, работният процес е постоянен и замърсяването на въздуха е по-интензивно. В този тип помещения в повечето случай се движим с обувки, има често отваряне и затваряне на врати и  във въздуха циркулират повече вируси и бактерии.

Така например във фризьорските салони, в следствие на пръскането на лак за коса се получава "бетониране" на топлообменника при липса на редовно почистване. Това възпрепятства свободната циркулация на въздуха и води до невъзможност за отопление/охлаждане. Подобен ефект се наблюдава и при климатични системи монтирани в ресторанти, кухните към тях, заведения и др.

Тук също важи правилото за редовно почистване на филтрите, но поне един път седмично!

КОГА Е НАЙ-ПОДХОДЯЩОТО ВРЕМЕ ДА НАПРАВИТЕ  ПРОФИЛАКТИКА НА ВАШИЯТ КЛИМАТИК?

Най-подходящото време за извършване на профилактика е през преходните сезони - пролетта и есента.

Ако използвате вашият климатик и за отопление и охлаждане - направете я през пролетта - ще си спестите неприятни миризми и възможни течове от вътрешното тяло, в следствие на запушвания. А също така ще си осигурите и без проблемна работа, ниски експлоатационни разходи и най-вече чист и здравословен въздух.

При необходимост от профилактика на вашият климатик - заложете на квалифицирани лица, от оторизирани фирми!

Към профилактика на климатици

Ще се радваме, ако потърсите връзка със служителите в нашите филиали

други публикации

Call Now Button