Индивидуално обслужване
0700 80 006

Климатици – как да изберем?

Публикувано на 20/02/2021

На пазарът на климатична техника се предлага голямо разнообразие от продукти – различни марки, модели, цени, мощности, дизайн, допълнителни функции и т.н.

Вие вече сте взели решение да закупите климатик за вашите нужди от отопление и/или охлаждане, но не знаете на кой точно да се спрете. На модела от атрактивната реклама  по ТВ, която се върти по няколко пъти на ден? Или на този който ползва вашият съсед или приятел? А може би на препоръчаният от търговеца?

Със сигурност искате добър климатик, но преди да направите своя избор изяснете си следните неща:

otoplenie-ohlajdane

За какво Ви е необходим климатикът – за отопление и/или за охлаждане?

КЛИМАТИЦИ ЗА ОХЛАЖДАНЕ

С охлаждане на помещения ще се справи всеки климатик, с правилно изчислена необходима мощност, имайки в предвид изложението и др. уреди излъчващи топлина.

Тук спокойно може да заложите на ниско бюджетен или среден клас климатик.

КЛИМАТИЦИ ЗА ОТОПЛЕНИЕ

Когато климатикът ще се използва и за отопление е необходимо да се обърне повече внимание и на тези параметри:

 • Работен диапазон. Предлагат се модели, които работят до -10°С, -15°С, -20°С, -22°С, -25°С. Най-масовите модели работят до -15°С. Това не означава, Под тази температура те не спират да работят, но започват да отдават по-малко топлина. Не се препоръчват тези до – 10°С, когато се използват като основно отопление, тъй като вероятността да останете на студено през най-мразовитите дни е голяма.

Високите класове климатици работят безпроблемно и при екстремно ниски температури.

Обърнете внимание в кой географски район се намирате и как варират температурите през зимата.

 • Енергиен клас – модели от А до А+++.

Колкото по-висок е SCOP коефициента, съответно и енергийният клас на климатикът, толкова по-ниски ще са сметките за електричество през отоплителния сезон.

 • Шумови нива на външно и вътрешно тяло. По-високите нива при постоянно използване създават дискомфорт както за ползвателите, така и за съседите.
 • Инвертор и хипер инвертор

За да бъде комфортно и ефективно вашето отопление препоръчително е да се насочите от среден до към висок клас климатик, който е най-оптималният вариант. Първоначалната инвестиция ще е по-висока, но разходите за в бъдеще ще са по-ниски.

МОЩНОСТ НА КЛИМАТИКА

Правилно изчислената мощност гарантира безпроблемна и ефективна работа на климатика. Тя се изчислява въз основа на кубатурата, като се вземат в предвид и изолацията, изложението, дограмата и съседните помещения.

Тук би било добре да се консултирате с компетентни лица, защото:

 • В описанието на много модели от така нареченият разговорно климатик 12- е посочено, че отопляват помещения до 25кв.м, но това е при височина 2,6м и при идеални условия.
 • Един модел 12-ка отдава 3,5kw, а друг - 4,5kw. Разлика от 1kw, която може да доведе до недостатъчна мощност.
 • Също така например в сграда трябва да бъдат инсталирани климатици в помещения с еднаква кубатура - единият на партерния етаж, а др. в помещението над него. Тук идва тънкият момент – помещението на партера е със стена изцяло със стъклена витрина, ще бъде използвано за търговски цели и вратата ще се отваря често, под него се намира гараж. Помещението над него се използва за живеене – вместо стъклената витрина има малък прозорец, помещенията под и над него се отопляват. Тоест в тези помещения няма как еднакво да се справят климатици с една и съща мощност. Подобна е ситуацията и при еднаква кубатура на помещения – с южно и северно изложение, среден апартамент и апартамент с повече външни стени.

Климатикът работи най-добре в средно посочената мощност. Постоянната работа на максимална мощност води до по-високи сметки и до натоварване на компресора, което скъсява експлоатационният му живот. Ако изчислената мощност е на границата на максималната, то трябва да се ориентирате към по-мощен модел.

 ТИПОВЕ КЛИМАТИЦИ

 • Високо стенни – най-масово използваните
 • Подово стенни – перфектни за отопление
 • Подово-таванни - подходящи са за помещения с ограничено пространство, без окачени тавани.
 • Касетъчни и канални - предназначени за по-големи помещения – офиси, банки, хотели, ресторанти, но могат да бъдат използвани и в жилища.
 • Колонни - предимно за големи помещения с високи тавани.
 • Мулти сплит системи – идеални за сгради с ограничение в мястото и разположението на външни тела.

ВЪЗМОЖНОСТ ЗА МОНТАЖ

Климатикът не е уред, който може да поставим в който ъгъл пожелаем. Трябва да се съобразят мястото и размерите на вътрешното тяло, разположението и достъпността до външното тяло, възможността за отвеждане на конденз, естетическата визия на тръбите при необходимост от по-дълъг тръбен път.

Така например в таванско помещение със скосени тавани високо стенният климатик не би бил подходящ вариант. Тук добро решение ще бъде подово стенният климатик.

Високо стенно вътрешно тяло не трябва да се монтира над гардероб, защото ще бъде възпрепятстван въздушният поток.

Пред подовото тяло трябва да има пространство.

Външното тяло не бива да се монтира на остъклена тераса.

Желателно е да има лесен достъп до външното тяло при последваща необходимост от обслужване.

Доверете се на квалифицирани инсталатори с опит, утвърдени в бранша и отговорни в извършваната от тях дейност.

Качествената инсталация е от значение за нормалната работа на уредите, в предвид тяхната спецификация.

МАРКА И МОДЕЛ

Заложете на марки, доказани във времето със своето качество и надеждност.

Проучете сервизното обслужване – както гаранционно, така и извънгаранционно. За да не се окажете притежател на уред за който няма резервни части и при необходимост от ремонт да няма кой да го извърши.

Разгледайте и възможните допълнителни екстри, които включват -  w- fi контролер – за отдалечено управление чрез смартон, филтри за пречистване на въздуха, режим „бързо затопляне“, режим „поддържаща температура“, сензор за присъствие, регулиране на въздушният поток и др.

Ако вече сте си изяснили споменатото до тук по-лесно ще изберете и конкретният модел.

Остава въпросът с какъв бюджет разполагате и/или сте склонни да отделите. При ограничен бюджет, но с желание за нещо по-добро може да се възползвате от предложения за покупка със стоков кредит.

Климатикът е уред, който се закупува с цел дългосрочна, комфортна и ефективна употреба!

Не се колебайте, ако имате допълнителни въпроси да ги зададете!

Важното е да изберете най-добрият климатик, спрямо вашите нужди!

Към климатична техника

Ще се радваме, ако потърсите връзка със служителите в нашите филиали

други публикации

Call Now Button