Индивидуално обслужване
0700 80 006

Какво е „дефрост“ при климатиците?

Публикувано на 17/04/2021

РЕЖИМ „ДЕФРОСТ“ /“DEFROST“/

Наименованието режим „Дефрост“ произлиза от английската дума defrost, която означава размразяване. Самият режим „Дефрост“ /“Defrost“/ е процес на размразяване на топлообменника на външното тяло на климатичната система. Целта на този процес е да стопи натрупания скреж по питата на външното тяло, който се образува при охлаждане на външния топлообменник под 0°C и кондензиране на влагата във въздуха по ламелите.

Този режим се нарича също така „обезскрежаване“ и се включва автоматично, когато климатикът работи на отопление. Преминаването към него най-често се осъществява чрез температурен датчик на външното тяло или чрез следене температурата на топлообменника на вътрешното тяло. По време на размразяването спира вентилаторът на вътрешното тяло и климатикът не топли за определен период от време, през който той използва топлината, за да размрази топлообменика. Процесът се наблюдава както при ниски температури, така и при мъгливо време и трае около 10 мин., след което се връща към отдаването на топлина. Това води до размразяване на натрупалия се лед и  изтичане на вода от външното тяло на климатика. Така че ако забележите спиране на вътрешното тяло и „мигане на една лампичка“ или изписване на ‘’df’’, не бързайте да звъните за сервиз, а позволете на климатика да си поеме дъх. Ако спрете и отново пуснете климатика без да е завършил този режим, рискувате да се натрупа двойно повече лед, който вече трудно може да бъде размразен автоматично, а това пък може да доведе до много по-сериозни аварии.

КОЛКО ЧЕСТО ВЛИЗА КЛИМАТИКЪТ В РЕЖИМ DEFROST?

Честотата на размразяване зависи от външната температура, от влажността на въздуха и от самият модел климатик – обикновено на около 40мин. до един час. Колкото по-често климатикът преминава в режим defrost), толкова по-малка е вероятността да се обледи. Колкото по-топло е помещението, толкова по-бързо ще се саморазмрази външното тяло, защото се използва тази топлина. За различните марки и модели времетраенето е различно. Колкото по-качествен е климатикът, толкова по-осъвършенстван ще е процесът и по-малко проблеми ще създава през зимата.

Най-добрите климатици за отопление са тези с прецизно и добре контролирано размразяване, които не създават дискомфорт, или той е минимален.

ЗАМРЪЗНАЛ КЛИМАТИК – ЗАЩО?

Има няколко причини за това: – когато навън е много студено и конструкцията на климатика не е достатъчно добра, когато режимът на обезскрежаване не е прецизно балансиран или поради намаляло количество фреон в системата.

РАЗМРАЗЯВАНЕ НА КЛИМАТИК

zamraznal klimatic 300x300 1
  • Уредът се включва за известно време на режим на охлаждане, като се задава температура по-ниска от тази в помещението. Така се ускорява разтапянето на образувалия се лед.
  • Ако дълго време не е използван климатика и при включването му външното тяло замръзне, тогава може лесно да се разтопи леда, като се използва топла вода. Тя няма да навреди на функционирането на машината, тъй като е проектирана за всякакви метеорологични условия и основните й елементи са добре изолирани.
  • Използвайте кондензна тава с нагревател за безпроблемното отвеждане на образувалата се след размразяването вода.

Ако не се предприемат мерки по размразяване на климатика, вероятността за възникване на сериозни повреди е голяма и може да доведе до напълно спиране на работа. Най-добре е да се спазват инструкциите за употреба в режим на отопление.

В случай на проблеми от такова естество винаги може  да се обърнете към специализирани консултанти и сервизни екипи, които да съдействат за бързото им разрешаване.

Към сервиз на климатици

Ще се радваме, ако потърсите връзка със служителите в нашите филиали

други публикации

Call Now Button