Индивидуално обслужване
0700 80 006

Защо моят климатик духа горещ въздух?

Публикувано на 02/09/2022

Един от най-честите проблеми, които се срещат, е през лятото климатикът да духа топъл или горещ въздух. В тази статия ще разгледаме накратко най-вероятните причини за това.

Вашият термостат

Добро място да започнете, когато търсите виновника за проблема, е вашият термостат. Знаем, че звучи твърде просто. Това обаче е често срещана причина, поради която вашият климатик може да прави обратното на това, което трябва да прави. Често проблемът може да е толкова прост, колкото настройките случайно да бъдат обърнати на „топлина“ вместо на „охлаждане“. Ако това не реши проблема, вашият термостат може да се нуждае от нови батерии. Просто извадете термостата от стената и следвайте инструкциите на производителя за смяна на батериите. Обикновено ще ви трябва само отвертка и нови батерии, разбира се.

Хладилен агент

Много често се случва вашият климатик да е с ниско ниво на хладилен агент и следователно да издухва само горещ въздух. Това не е проблем, който трябва да се опитвате да поправите сами. Хладилните агенти, известни също като охлаждаща течност, могат да бъдат много опасни. Толкова опасно всъщност, че трябва да сте лицензиран ОВК техник, за да закупите и боравите с това вещество. Свържете се с подходяща компания, която да провери вашата система и да добави още хладилен агент, ако е необходимо. Опитен специалист ще знае как да проучи този проблем допълнително. Хладилният агент работи в система със затворен цикъл, следователно, ако нивата на вашия охладителен агент са ниски, има проблем някъде в системата. При правилно работеща система не трябва да изтича хладилен агент.

Мръсни филтри

Въздушните филтри може да изглеждат като маловажен компонент, но те са от решаващо значение за успеха на вашата система. Те премахват прах и други замърсители. С течение на времето остатъците, които са уловени, ще запушат вашите въздушни филтри. Когато това се случи, вашият климатик ще се бори да избута въздух през филтъра в системата. Това напрежение може да намали въздушния поток и дори да накара вашата система да духа топъл въздух вместо хладен. Погледнете филтрите си и ако са замърсени, сменете ги, за да видите дали има разлика във въздушния поток и температурата.

Замръзнала променливотокова намотка

Замръзналите намотки на изпарителя също могат да накарат вашата система да издуха горещ въздух. Изглежда странно, че нещо замръзнало би причинило горещ въздух, но е истина! Вашите намотки на изпарителя замръзват, когато топлината не може да се абсорбира в хладилния агент. Хладилният агент ще става все по-студен и по-студен, без да се абсорбира топлина и скоро кондензът от външната страна на линията ще замръзне в леден блок. Някои неща, които могат да възпрепятстват въздушния поток към намотката на изпарителя, включват блокирани въздуховоди, замърсена намотка или ниско ниво на хладилен агент. Ако откриете, че системата ви е замръзнала, изключете климатика си и незабавно потърсете ОВК техници. Те ще могат да проверят проблема и да съдействат системата ви да се размрази правилно.

В случай на необходимост, свържете се с екипа ни за повече информация и индивидуална консултация.

Ще се радваме, ако потърсите връзка със служителите в нашите филиали

други публикации

Call Now Button