Индивидуално обслужване
0700 80 006

Съвети при избора на влагоуловител

Публикувано на 28/02/2021

КАКВО Е ВЛАЖНОСТ?

Влажността се характеризира с количеството водна пара във въздуха и зависи от температурните разлики между определено помещение и външната среда.

В домашни условия вероятността да се повиши е най-голяма през зимата, защото тогава те са и най- големи и могат да стигнат стойности около и над 40 °С.

Водна пара може да се отделя и в резултат на готвене, взимане на душ, оставяне на отворени врати на мокри помещения, гладене, сушене на дрехи и др.

Повишената влажност води до образуване на конденз – най-често по прозорци и студени повърхности, външни стени. Той е предпоставка за поява на мухъл и плесен, които влияят негативно на здравето и водят до редица респираторни заболявания.

Благоприятни стойности на влажност за човек са между 40% и 60%, като идеални са 45-55%.

КАКВО ПРЕДСТАВЛЯВА ВЛАГОУЛОВИТЕЛЯТ?

Влагоуловителите са електроуреди, които изземват влажността от въздуха в помещенията. По този начин те предотвартяват появата на неприятни миризми и мухъл, създават по-здравословна и комфортна обстановка. Също така ги наричаме обезвлажнители, влагоабсорбатори и  изсушители. Те служат за избавяне от нежелана влага.

КЪДЕ СЕ ИЗПОЛЗВА ВЛАГОУЛОВИТЕЛЯТ?

Електрическите влагоуловителители намират широко приложение и се използват във всякакви помещения с повишена влажност.

Имайки в предвид, че прекарваме по-голяма част от ежедневието си на закрито е необходимо да поддържаме оптимално качество на въздуха, като от съществено значение е да се гарантира, че влажността е в нормални граници.

За помещения, които не се използват за жилищни нужди, а за такива като например – производство, съхранение, закрити басейни, спа центрове и др. е наложително да се контролира нивото на влажност с цел създаване на благоприятни условия и запазване на технически и качествени характеристики.

В зависимост от приложението им ги разделяме на основни групи - влагоуловители за битова употреба и индустриални влагоуловители.

ВЛАГОУЛОВИТЕЛИ ЗА ДОМА

Най-масовите уреди за обезвлажняване на жилищни помещения, с капацитет до около 20 л за денонощие, които се предлагат по много от веригите на цени до около 500лв. Те са предназначени за домашни нужди – за справяне с влагата от всекидневната дейност на хората готвене, къпане, почистване, пране и др.

Работата им е основана на следният принцип – силно овлажненият въздух постъпва в уред, който отнема влагата от него, която се събира в определен за целта резервоар. След което изсушеният въздух се връща обратно в помещението, чрез минимално консумиране на електроенергия, заради което често се наричат влагоуловители на ток. В този случай основната му задача е да може да осигури достатъчна циркулация на въздуха в помещението, за да може да обработи достатъчно влажен въздух. А за да се справи с нея е необходимо вентилатора, с който е оборудван, да има достатъчен дебит, за да може да засмуква и обработва целия въздух в помещението. Това е и основният параметър по който се ръководим при избор на влагоуловител – въздушният дебит.

Най-често за достатъчен дебит се приема – обработката на целия въздух в помещението по около три пъти на час. Което в изчисления означава:

 • Намираме площта на помещението, като умножим ширината по дължината.
 • Намираме обема на въздуха в него – умножаваме площта по височината.
 • След като сме пресметнали обемът – получената стойност умножаваме по 3 и получаваме необходимият ни дебит на уреда.

Така например за стая с размери: А=4м /ширина/, В=6м /дължина/ и Н=2,6м /височина/ ще получим:

 • S=A.B=4.6=24m2
 • V=S.H=24.2,6=62,4m3
 • 62,4=187,2m3/h

Необходимият ни уред за тази стая трябва да може да обработва поне 187,2m3/h.

ИНДУСТРИАЛНИ ВЛАГОУЛОВИТЕЛИ

В индустрията необходимостта от влагоуловители може да възникне при следните случаи:

vlagoulovitel 4 mega electronics 300x300 1
 • Технологични процеси, при които влажността трябва да бъде свалена под тази на околния въздух.
 • Технологични процеси, при които се отделя голямо количество влажност. Целта е да бъде отстранена от помещението за да се избегне прекомерно овлажняване.
 • Процеси на изсушаване на строителни и други материали.
 • Други

При всички тях се вземат под внимание и няколко основни фактора:

 • Количество вода, което трябва да бъде отделено.
 • Влажност в помещението.
 • Температура в помещението.
 • Обем на помещението.
 • Източник на влага.

Въз основа на тези и други параметри се изчислява оптималният капацитет на уреда, който трябва да обезвлажни съответното помещение.

Много важно при избора е да се има в предвид, че посочените каталожни капацитети на уредите са зададени при температура 30-32°С и 80% относителна влажност на въздуха. Тези параметри са най-благоприятни за влагоуловителите, но на практика рядко работят при тези условия. С намаляването на един или и двата от тези параметри капацитета на влагоуловителите рязко спада.

Друга важна особеност при избора на подходящ уред е температурният им работен обхват. Масовите обезвлажнители на практика работят в диапазон между +5°С и +32°С, на кондензационен принцип. При температури под +12°С ефективността им е много ниска. Но в много случаи е необходимо обезвлажняване при ниски, дори отрицателни температури, което води до нужда от подгряване на въздуха в помещението. Но по-целесъобразен вариант е да се използват абсорбационни влагоуловители, които позволяват обезвлажняване в температурен диапазон от -20°С до +40°С. Особеното при тях е, че добавят и топлина в помещението. Когато температурата също е критичен фактор за технологичния процес (например хладилни помещения), то трябва да бъде предвидена хладилна мощност, която да неутрализира това добавено количество топлина.

При уредите, използвани за индустриални цели избора е доста по-сложен и специфичен.

Ако имате допълнителни въпроси, свързани с избора на подходящ уред за отнемане на влагата не се колебайте да ги зададете!

Професионалната консултация спомага за безпроблемна и надеждна експлоатация на уреда за в бъдеще!

Към влагоуловители

Ще се радваме, ако потърсите връзка със служителите в нашите филиали

други публикации

Call Now Button