Индивидуално обслужване
0700 80 006

РАБОТА НА КЛИМАТИКА ПРИ ЛЕТНИ УСЛОВИЯ

Публикувано на 26/03/2018

В разгара на лятото, с настъпването на горещините мнозина от нас прибягват до използването на климатик. Но за да бъде ефективно и за да останем удовлетворени от него е необходимо да избегнем често допускани грешки, а именно:

Неправилно избран климатик

несъобразеният  капацитет, спрямо помещението влошава ефективността. Също така  трябва  да се вземат предвид изложението на помещението, видът на дограмата, изолацията, типът строителство,  помещенията  в съседство.

Отваряне на прозорци и врати 

помещенията се климатизират много по-лесно , когато вратите и прозорците са плътно затворени. Външните щори и завесите през топлите слънчеви  дни спомагат за спиране навлизането на топлина през прозорците.

Оставяне на  климатика да работи постоянно

в режим охлаждане е по-добре да се изключва , когато излезете за по-дълго навън, тъй като колкото е по-горещо, толкова е по-голяма и консумациата. Поддържането на постоянна температура през лятото е много по-трудно, отколкото когато работят с  пълен капацитет. За да охладят помещението, работят най-ефективно, когато са на пълна мощност, вместо на по-кратки периоди с  по–ниска мощност, за да се поддържа постоянна температура през целия ден.

Настройване на температурата на твърде ниска стойност 

не е желателно зададената температура да е с много голяма разлика от външната. Човешкият организъм е способен да понесе без риск за здравето разлика от най-много 8 градуса между вътрешната и външна температура. Това значи, че при 35°C градуса външна температура в помещението не бива да е по-хладно от 26-27°C, но дори през по-студените дни вътрешната температура не бива да спада под 23°C. Избягвайте директната въздушна струя, не стойте на пътя на студения въздух, идващ от климатика, тъй като дори при обикновено течение човешкият организъм е изложен на риск от настинка.

Липса на циркулация в помещението 

изключително важно е редовното проветряване на помещението, в което се намира климатикът, като е препоръчително това да става през по-хладните часове на денонощието (през нощта или рано сутрин), но ако усетите, че въздухът в помещението е твърде застоял, недейте да чакате, дори навън да е горещо.

Не се чистят филтрите 

вградените във вътрешното тяло филтриращи системи имат за цел да подобрят качеството на въздуха в дома. Най-добрите модели дори могат да филтрират не само алергени, но и вредните за здравето ни вируси и бактерии. Тези филтри трябва да бъдат почиствани и сменяни. Редовното почистване оказва значително влияние върху енергийната ефективност. Чистите филтри спомагат за безпроблемното преминаване на въздушната струя, докато замърсените го затрудняват. Добре е поне веднъж месечно да се почистват.

Не се извършва профилактика 

погрешното схващане, че грижата за климатика приключва с неговото купуване и поставяне. Редовното почистване и и техническа поддръжка увеличават ефикасността и живота му.

Не се взимат впредвид  другите топлинни фактори 

всички електроуреди и осветлението излъчват топлина. Ето защо не бива да се поставят лампи или телевизориблизо до термостата на климатика.  Тъй като те го карат да „мисли”, че помещението е по-топло от колкото е действително и по този начин системата работи по-дълго.

Избягването на тези грешки ще доведе до по-голям комфорт, по-малко загуба на енергия и по-малки сметки за ток. За да работят  климатиците  възможно най – ефективно и икономично трябва да сте добре запознати с тяхната функционалност и да спазвате горепосочените препоръки.

Ще се радваме, ако потърсите връзка със служителите в нашите филиали

други публикации

Call Now Button