Индивидуално обслужване
0700 80 006

ОТОПЛЕНИЕ С КЛИМАТИЦИ

Публикувано на 06/01/2024

Климатиците са сред най-ефективните уреди за отопление. В днешно време те са част от почти всеки дом, в предвид функционалността и удобството им.

Как да постигнем перфектен климат през зимата?

За да си осигурим ефективно и комфортно отопление с климатик е необходимо избраният уред да е съобразен с големината на помещението в което ще се използва, видът на дограмата и изолацията, изложението на жилището/стаята и в кой географски регион се намира. Спрямо тези обстоятелства се изчислява подходящата мощност. Когато помещението не е добре изолирано е необходима повече енергия, за да се компенсират топлинните загуби. При липса на изолация се повишава нужната отоплителна мощност и се увеличава консумираната енергия. Не трябва да се презапясяваме с много "по-мощен" уред, защото инверторните климатици регулират оборотите и мощността си, но колкото са по-мощни, толкова границата на минимална отдавана мощност е по-висока, както и шумовите нива.

От голямо значение за комфорта е и правилното разположение на вътрешното тяло. Мястото му трябва да е съобразено спрямо формата на помещението и мебелите.

Как да използваме климатикът рационално в режим "отопление"?

  • По време на отоплителният сезон се препоръчва да не се изключва климатикът при кратки отсъствия от дома и през нощта, а да се намали зададената температура. По този начин ще намалите сметките за електричество, което се дължи на факта, че уредът консумира най-много електричество докато достигне зададената температура и при голяма температурна разлика ще трябва да работи доста време на пълни обороти. Когато само поддържа вече достигнатата температура на въздуха, той има нужда от много по-малко енергия.

Препоръчително е да го настроите в режим на работа при 17-18°C. Ако оставите климатика да работи през целия ден, когато ви няма, после много по-лесно ще достигнете до желаната температура (напр. 20°C), тъй като жилището няма да се е изстудило и климатикът ще работи нормално, без да влиза в интензивен режим на работа и няма да се нуждае от много електроенергия, за да затопли помещението.

  • Не настройвайте климатика на максимална мощност за дълъг период.

Това значително ще увеличи разхода за енергия, както и ще предизвика по-голямо количество конденз на външното тяло, респективно по-често натрупване на лед и влизане в режим дефрост (размразяване). По време на този режим, климатика не вкарва топъл въздух, но консумира енергия за да размрази външното тяло.

  • Задавайте температурни настройки ~23~25˚С, а когато не сте у дома между 19~20˚С, за да поддържате помещението топло.
  • Изберете автоматичен режим на вентилатора и насочете клапите надолу, за да се затопли пода и естествено топлия въздух да се издигне и разпредели  равномерно в помещението.

Как да осигурим оптимална работа на климатика?

Почиствайте редовно филтрите!

За правилното функциониране на климатиците е необходимо да се извършва и ежегодна поддръжка от специализирани технически екипи.

Разгледайте актуалните ни промоционални предложения за инверторни и хиперинверторни климатици, подходящи както за дома, така и за офиса.

Ще се радваме, ако потърсите връзка със служителите в нашите филиали

други публикации

Call Now Button