Индивидуално обслужване
0700 80 006

Защо външното тяло на климатика може да тече?

Публикувано на 21/04/2023

Ако забележите прокапваща вода от външното тяло на вашия климатик, това може да е сигнал за проблем. Определено  количество конденз е нещо  нормално.  Прекомерното изтичане на вода обаче може да повреди вашата система и да причини други проблеми. Представяме ви причините, поради които водата капе от външното тяло на климатика. Предлагаме ви и решения, за да предотвратите това.

Запушена дренажна линия за конденз

Една от най-честите причини за изтичане на вода от външното тяло  е запушена дренажна линия за конденза. Линията за отичане е предназначена за отстраняването на излишната влага от климатичната система. Ако се запуши с мръсотия, отломки или други материали, водата ще се натрупа и в крайна сметка ще прелее. От съществено значение е вашата дренажна линия за конденз да се почиства редовно от техник.

Замърсени въздушни филтри

Те също могат да причинят изтичане на вода от външното тяло на климатика. Когато се запушат с мръсотия и отломки, те ограничават въздушния поток в системата. Това  води до замръзване на намотките на изпарителя. Когато ледът се стопи, излишната вода ще капе от външното тяло.

За да избегнете този проблем, важно е редовно да сменяте въздушните си филтри. Повечето професионалисти в областта препоръчват смяна на всеки един до три месеца в зависимост от продължителността  на употребата.

Малки количества хладилен агент

Това е веществото, което охлажда въздуха във вашата климатична система. Когато количествата на хладилния агент са ниски, намотките на изпарителя могат да замръзнат. Така причиняват преливане на вода от системата.

Необходимо е квалифициран техник да провери хладилния ви агент и да отстрани неизправности в случай на необходимост.

Повреден или корозирал дренажен съд

Това също може да причини изтичане на вода от външното тяло на климатика. Дренажният съд е отговорен за улавянето на излишната влага, която капе от намотките на изпарителя. Ако се повреди или корозира, водата ще изтече от системата.

Важно е вашата климатична система да се проверява редовно от специалист. Те могат да идентифицират всички потенциални проблеми с дренажния съд и да извършат  необходимите ремонти.

Течащата вода от външното тяло на климатик е знак за проблем. Като  разпознавате гореописаните ситуации, можете да предотвратите повреда на вашата система и да подобрите нейната ефективност. Ако забележите изтичане на вода от вашия климатик, свържете се квалифициран техник. Той ще открие основната причина и  ще извърши необходимите ремонти.

Ще се радваме, ако потърсите връзка със служителите в нашите филиали

други публикации

Call Now Button