Индивидуално обслужване
0700 80 006

Полезни съвети за правилни настройки на климатика при охлаждане и отопление

Публикувано на 14/04/2021

Климатикът е уред, който е предназначен за отопление и/или охлаждане. За да изпълнява основните си функции и да осигурява комфортна обстановка е необходимо да бъде правилно настроен.

В обобщение на често задавани въпроси от ползватели на климатици ще отбележим няколко по-съществени от тях, със съответните отговори  и препоръки от  колегите с дългогодишен опит в сферата на климатизацията.

НАСТРОЙКИ В РЕЖИМ ОХЛАЖДАНЕ

  • Да изключваме ли климатикът през лятото? - зависи от конкретната ситуация.

Мнозина смятат, че е много икономично да оставят климатика им да работи през целия ден, дори когато няма никого у дома им.

Ако обаче през най-горещата част от деня, не сте си в къщи, по-разумно е да го изключвате преди да излезете и когато се приберете да го включите отново. Колкото по-горещо е навън, толкова на по-високи обороти работи климатикът ви и съответно консумира повече енергия.

  • Не задавайте твърди ниски температури

Когато се прибирате от дълъг и уморителен ден имате желание да се охладите възможно най-бързо и за тази цел задавате температурата на твърде ниска стойност. Но това не е правилният начин, тъй като независимо от това дали в стаята е 20 градуса или 35 градуса, климатикът ви ще изпомпва с една и съща сила прохладния въздух. Настройката на температурата само показва на уреда, кога да спре изпомпването на хладния въздух. Той ще продължи да работи дори когато температурата в стаята ви достигне идеалната за вас стойност. Ако тя е 21 градуса, а вие сте настроили устройството за 13 градуса, уреда ще продължи да охлажда докато температурата в стаята достигне 13 градуса, а това води до загуба на много ненужна енергия.

Не трябва разликата в температурата навън и в помещението да бъде повече от 10-12 °С, тоест ако навън е 38 °С, задайте на климатика минимум 26 °С. Резките промени в температурата не са полезни за здравето. Те причиняват стрес, световъртеж и преохлаждане на организма, което да доведе до настинка.

  • Позициониране на клапите

Правилното им поставяне е напред и нагоре - за естествено и равномерно разпределяне на охладеният въздух. Регулирайте и страничните посоки, в зависимост от местоположението на хората в помещенията - за да не духа директно в тях.

Ако следваме тези основни правила ще може да се насладим на по-благоприятни температури през горещото лято, без страх и риск да се разболеем. Единствено неправилната експлоатация води до простудяване и схващания.

НАСТРОЙКИ В РЕЖИМ ОТОПЛЕНИЕ

  • Не изключвайте климатикът през отоплителният сезон

Ако го изключвате - помещенията ще изстиват и ще бъде необходима много повече енергия, за да може да се компенсира получилата се температурна разлика. За това е по-добре да се остави включен. Така той ще поддържа зададената температура на ниски обороти и ще изразходва по-малко електроенергия.

Дори когато сте извън дома, вместо да изключвате климатика изцяло, препоръчително е да го настроите в режим на работа при 17-18°C. Ако оставите климатика да работи през целия ден, когато ви няма, после много по-лесно ще достигнете до желаната температура (напр. 20°C), тъй като жилището няма да се е изстудило и климатикът ще работи нормално, без да влиза в интензивен режим на работа и няма да се нуждае от много електроенергия, за да затопли помещението.

  • Не настройвайте климатика на максимална мощност за дълъг период.

Това значително ще увеличи разхода за енергия, както и ще предизвика по-голямо количество конденз на външното тяло, респективно по-често натрупване на лед и влизане в режим дефрост (размразяване). По време на този режим, климатика не вкарва топъл въздух, но консумира енергия за да размрази външното тяло.

  • Задавайте температурни настройки ~23~25˚С, а когато не сте у дома между 19~20˚С, за да поддържате помещението топло.
  • Изберете автоматичен режим на вентилатора и насочете клапите надолу, за да се затопли пода и естествено топлия въздух да се издигне и разпредели  равномерно в помещението.

Независимо от това дали използвате вашият климатик в режим на отопление или охлаждане, не забравяйте редовно да почиствате филтрите и да осигурявате и  професионална поддръжка!

Ще се радваме, ако потърсите връзка със служителите в нашите филиали

други публикации

Call Now Button