Индивидуално обслужване
0700 80 006

Колко често трябва да почиствате филтрите на вашия климатик?

Публикувано на 06/04/2023

Климатичните системи са от съществено значение за поддържането на комфортни температури през цялата година. Освен за поддържането на температура в помещенията, те филтрират замърсителите и праховите частици с цел осигуряване на  чист въздух. Важно е да знаете, че можете да сте по-сигурни в ефективната работа на климатика си, ако редовно почиствате филтрите му.

Тези негови части играят решаваща роля за поддържане на въздуха в помещенията наистина чист. Филтрите улавят прах, полени, спори на плесени и други  респираторни агенти, които циркулират през системата. Тъй като улавят повече частици, те се запушват. Така намалява ефективността на системата и се увеличава консумацията на енергия. Това води до по-високи сметки и по-кратък живот на системата.

Честотата на почистване или смяна на въздушните филтри зависи от няколко фактора като качеството на въздуха, честотата на употреба, вида на филтъра и препоръките на производителя.

Въздушните филтри трябва да се проверяват всеки месец, особено в периоди на интензивна употреба. Ако забележите замърсяване или запушване, време е да ги почистите или смените. Ако живеете в  мръсен район, може да се наложи да ги проверявате и почиствате още по-често.

Типът въздушен филтър също определя кога трябва да го почиствате или сменяте. Електростатичните могат да се мият и да се използват повторно. Филтрите от фибростъкло са за еднократна употреба и трябва да се сменят редовно.

Освен това препоръките на производителя дават насоки колко често трябва да се почистват или сменят въздушните филтри. Тези инструкции се основават на модела, размера и  продължителността на употребата на климатика. Някои фирми препоръчват почистване или смяна на всеки три месеца, докато други предлагат да го правите на всеки шест месеца.

Честотата на почистване или подмяна на въздушните филтри в климатичните системи зависи от различни фактори като качеството на въздуха, вида  и препоръките на производителя. От съществено значение е да ги проверявате редовно и да ги почиствате или подменяте, когато е необходимо. Така осигурявате ефективна работа на климатичната система, по-ниски сметки за енергия и подобрено качество на въздуха в помещенията.

Ще се радваме, ако потърсите връзка със служителите в нашите филиали

други публикации

Call Now Button