Индивидуално обслужване
0700 80 006

Кога е нужно да сменим старият си климатик с нов?

Публикувано на 13/04/2021

Климатичните системи имат различен експлоатационен живот. Той зависи от марката, модела, монтажа, правилното използване и редовната поддръжка. Трудно би могло да се определи средна продължителност на използване, която да е валидна за всички.

За климатици на доказани марки на пазара можем да кажем, че тя е около 10-15 години. Като не се изключва възможността - да бъде по-продължителна или при неблагоприятни условия - и по-кратка.

При някои марки проблемите с работата на уреда започват след много кратко използване - от порядъка на 2-3 години или още по време на гаранционният срок.

Независимо от това колко години използвате вашият климатик, настъпват моменти в които се налага той да бъде заменен с нов.

ОСНОВНИ ПРИЧИНИ ЗА ЗАМЯНА НА СТАР КЛИМАТИК С НОВ

  • Зачестяване на нуждите от ремонт

Въпреки че климатиците са  уреди , които изискват постоянна поддръжка и почистване, с течение на времето настъпват и повреди, които все пък не трябва да са твърде чести. Ако те зачестят - разходите за ремонт могат да се увеличат с времето и в крайна сметка да са много повече, отколкото ако платите за чисто нов уред.

  • Високи разходи за ел. енергия - в следствие на неизправност или на технологично ниво.
  • Скъп ремонт - повредената част е на много висока цена.
  • Липса на резервни части - необходимо е да се смени определена част, но тя не може да бъде намерена на пазара.
  • Климатикът работи с фреон R 22, който не е екологично чист хладилен агент и е забранен за употреба.
  • Корозия на корпуса на външното тяло
  • Климатикът е много шумен - с течение на времето шумът от телата е станал по-силен. Чуват се неприятни  звуци като скърцане, стържене, свистене, в следствие на износване на елементите.
  • Нужда от чист въздух - съвременните модели са оборудвани с допълнителни функционалности, които подобряват качеството на въздуха. Те са много подходящи за използване от хора с дихателни проблеми, алергии и при появата на деца.
  • Замяна с по-мощен - закупили сте си добър климатик, но нещо Ви е убегнало при избора и не сте съобразили неговата мощност, която се оказва недостатъчна за вашето помещение. В резултат на което плащате високи сметки за ток, а не получавате така желаната топлина. Тук подходящо решение би било да преместите старият климатик в по-малко помещение и да го замените с по-мощен. Като инвестицията ще си я възвърнете сравнително бързо за сметка на разходите за ел. енергия.
  • Използване на уреда, като основно отоплително средство. Вие вече имате климатик, закупен преди няколко години, когато целта му за употреба е била охлаждане. Тогава сте избрали евтин модел, нисък клас на енергийна ефективност, който много харчи в режим отопление.

Когато спешно се нуждаете от замяна на вашият стар климатик с нов, но бюджетът Ви е ограничен, бихте могли да се възползвате от предложения за покупка на климатици на изплащане или от моментна промоция на определен модел климатик.

В случай на въпроси от такова естество, винаги може  да се обърнете към специализирани консултанти и сервизни екипи, които да съдействат за взимане на оптимално решение!

Към климатична техника

Ще се радваме, ако потърсите връзка със служителите в нашите филиали

други публикации

Call Now Button