Индивидуално обслужване
0700 80 006

Защо е по-добре да изберем по-мощен климатик, със запас в квадратурата?

Публикувано на 18/06/2015

При избора си на климатична система, клиентите доста често се ориентират към най-евтиния вариант, като се надяват той да им върши отлична работа. Истината е, че едно от най-важните условия за качествената работа на климатиците, е те да бъдат съобразени с квадратурата и най-вече с кубатурата на помещението, което желаем да отопляваме/ охлаждаме. Немалко са случаите, в които помещението е около или точно 20 кв.м.
При такава ситуация, по технически данни е удачен климатик 9-ка, тъй като той по спецификация би трябвало да се справи с отоплението и охлаждането на помещения до 20 кв.м. Реално обаче, има много други фактори, които биха попречили на нормалната работа на машината, като: височина на стената, по-голяма от 2,60 м., северно или западно изложение на помещението, ако помещението е част от къща или се намира на първия/последния етаж от апартамент, ако голяма част от помещението е остъклена, ако няма добра изолация или дограмата е стара, и много други.

При всички тези допълнителни фактори, които усложняват работата на климатика, най-удачния вариант е да се постави климатик с по-голяма мощност: 12-ка( 12 000 BTU). Климатиците с 12 000 BTU са може би най-доброто комплексно решение за помещения 20 до 30 кв.м. При тях, времето което е нужно за достигане на желаната температура, е значително по-кратко, в сравнение с 9-ките, поради по-голямата мощност, която имат. По-бързото стопляне/охлаждане на помещенията води до по-бързото намаляване на консумацията на електроенергия, което прави 12-ките значително по-енергоспестяващи, спрямо 9-ките. Друго предимство на по-мощната климатична система е надеждността й при по-ниски температури. Когато един климатик е поставен в помещение, в което има запас със отопляемите квадрати, машината работи по-лесно и работата й е улеснена, което намалява вероятността да се образува скреж върху външното тяло, който би предизвикал влизането на климатика в чести режими на размразяване, които от своя страна пък биха влошили качествената работа на климатика.

По този начин голяма част от конусмираната електоенергия ще отива за обезскрежаването на външното тяло на климатика, а не за затоплянето на помещението, което ще намали икономичността на машината. Спрямо 9-ките, 12-ките са по-добрият вариант, заради своя запас в квадратите, тъй като при един запас от 5-10 квадрата, спокойно бихме могли да отопляваме/ охлаждаме съседно малко помещение или коридор, без това да влошава работата на климатика. Този вариант е невъзможен при климатик, подбран точно за квадратурата на даденото помещение. На фона на всички тези предимства на по-мощния климатик, ще кажем, че цената на климатици 12 000 BTU, от по-масовите марки на пазара, е почти същата като тази на климатиците 9 000 BTU, разликата е минимална.

Комфорта, за сметка на това обаче, е значително по-осезаем при по-мощен климатик, което напълно компенсира малката разлика в цените. За пълен и обстоен съвет относно дали имате нужда от по-мощна климатична система, посетете нашите магазини, където ще получите изгодни климатични решения на промоционални цени!

Ще се радваме, ако потърсите връзка със служителите в нашите филиали

други публикации

Call Now Button