Индивидуално обслужване
0700 80 006

Какво представляват хиперинверторните климатици?

Публикувано на 05/03/2021

ИНВЕРТОРЕН КЛИМАТИК

Инверторните климатици са усъвършенствани системи с прецизен контрол, които  работят с по-ниска консумация на електричество.

Те използват технология, чийто основен принцип е контрол и промяна на оборотите на компресора, чрез което се постига плавна промяна на отдаваната (съответно консумираната) мощност. „Плавността“ се базира на факта, че с увеличаване на оборотите се увеличава количеството компресиран фреон и обратно - количеството отдадена или отнета топлина се променя като се подава повече или по-малко фреон в топлообменниците.

Инверторните климатици са по-икономични от конвекционалните (които включват/изключват) именно заради инверторното управление, което поддържа зададената температура чрез постепенно регулиране оборотите на електромотора на ниска или висока степен, работейки непрекъснато и по-ефективно в дългосрочен план.

ЕФЕКТИВНОСТ НА КЛИМАТИЦИТЕ

Климатиците са уреди с различна ефективност, която се определя от консумацията на енергия и се базира на „коефициентите за сезонна ефективност – SCOP (Seasonal Coefficient Of Performance)  и SEER (Seasonal Energy Efficiency Ratio)“. Те се посочват задължително от 2013г. от всички производители, съгласно действащ регламент в ЕС /стандарт EN 14825/ и отчитат факта, че Европа е разделена на три климатични зони – топла, умерена и студена и показателите са различни за всяка. България попада в умерената зона.  Показателите се замерват не в една точка (както при COP и EER), a в целия диапазон от + 16°C до -10°C за умерената зона (за режим отопление).

Колкото по-високи са тези коефициенти, толкова  по-икономични са климатиците. От тях се определя и енергийният им клас.

ХИПЕРИНВЕРТОР – ПРОИЗХОД НА НАИМЕНОВАНИЕТО

„Hyper Inverter“ е търговско наименование, което е собственост на Mitsubishi Heavy Industries. С него японският производител откроява най-добрата си и иновативна гама климатични системи – моделите от серия “Diamond” – SRK-ZMX, SRK-ZSX, SRK-ZR, SRF-ZMX и серия професионална климатична техника FD – „Hyper Inverter“.

Хиперинверторните климатици на Mitsubishi Heavy Industries са първокачествени продукти, които са предназначени за отопление и охлаждане на помещения с най-висока степен на енергоспестяване, при максимален комфорт. Това се постига благодарение на ефективната работа на компресора, следенето на температурните изменения в помещението и на промените във външната температура. По този начин това позволява на системата да изчисли и да отдаде необходимото за момента количество студ или топлина, за да се получи перфектния климат в помещението.

ХИПЕРИНВЕРТОРЕН КЛИМАТИК, КАТО ПОНЯТИЕ ИЗПОЛЗВАНО НА ПАЗАРА ЗА КЛИМАТИЧНА ТЕХНИКА

Климатици с коефициенти SCOP – над 5,10/А+++/ и SEER – над 8,50 /А+++/ са системи с най-добри показатели и най-висока енергийна ефективност. Именно за тях в практиката се използва наименованието „хиперинвертор“. То се употребява много често от потребители и търговци, като се асоциира с продукт от най-висок клас – с много добри параметри, безупречна работа, създаващ отличен комфорт. В световен мащаб не съществува официално термин като „хиперинвертор“, но в разговорна среда често се употребява и свързва с  качественост, икономичност и надеждност на машината.

Тези климатици се отличават също така и по други характеристики като:

  • Ниски шумови нива – както на вътрешното, така и на външното тяло
  • Широк работен температурен диапазон – запазват номиналните си характеристики и при много ниски външни температури
  • Висококачествена изработка на отделните детайли
  • Прецизен контрол и управление
  • Комфортно отопление и охлаждане
  • Сензор за присъствие
  • Енергоспестяващи функции
  • Осигуряват грижа и за здравето. Оборудвани са с допълнителни филтри за пречистване на въздуха.

ХИПЕРИНВЕРТОР ИЛИ ИНВЕРТОР?

Отговорът на този въпрос зависи изцяло от индивидуалните нужди и изисквания на потребителите.

При хиперинверторните климатични системи първоначалната инвестиция е сравнително по-висока, но месечните сметки за електроенергия са осезаемо по-ниски и я компенсират многократно във времето. Когато се използват целогодишно е най-добрият и целесъобразен вариант.

Ако климатикът се използва например за 1 месец в годината – за охлаждане в най-горещите дни, то тогава разходът за хиперинвертор не би бил оправдан – тук спокойно може да заложим на „стандартният“ инвертор.

Не се колебайте, ако имате допълнителни въпроси да ги зададете!

Разгледайте водещи модели хиперинверторни климатици в сайта ни>>

Ще се радваме, ако потърсите връзка със служителите в нашите филиали

други публикации

Call Now Button