Индивидуално обслужване
0700 80 006

Фактори, които трябва да се вземат под внимание при избора на климатик

Публикувано на 12/06/2015

Разпространено схващане е, че щом климатика, който сме си избрали отговаря на квадратурата на нашето помещение, това е достатъчно и климатика е идеален за нас и нашите нужди. Много хора при избора си на климатик забравят важни странични фактори, които не бива да бъдат пренебрегвани.

Освен квадратурата на помещението, което целим да охлаждаме/отопляваме, е добре да знаем и неговата височина, за да може да бъде определена кубатурата му. Климатик, подбран с данни от кубатурата на помещението е по-точно определен от този, за който е съобразена само квадратурата на стаята. Това е така, защото в техническите данни на климатиците допустимите квадрати, за които са дадени, са с изчислена стандартна височина на помещението 2,50м. В случай, в който помещението е по-високо от 2,50м., трябва да се знае кубатурата, за да се подбере климатик с правилна мощност.

Друг важен фактор при избора на климатик е разположението на помещението. Тук трябва да бъдат съобразени няколко неща. Ако помещението е част от апартамент, трябва да се знае неговото изложение- помещенията с южно изложение са най-слънчеви и най-топли, и обратно- тези със северно изложение са най-студени и най-мрачни, и се отопляват по-трудно. Не без значение е също на кой етаж се намира апартаментът. Ако той е на първия или последния етаж, топлинните загуби през зимата са по-големи. Ако става въпрос за среден апартамент, под и над който живущите се отопляват през зимата, този апартамент се стопля по-бързо и топлината в него се задържа по-дълго време.

Ако целим да отопляваме помещение, което е част от къща, следва да изберем климатик с по-голяма мощност от нужната за дадената квадратура/кубатура, тъй като в къща топлинните загуби са значително по-големи от тези в апартамент.

Друго, което трябва да се вземе под внимание е дали помещението е изолирано или не. Изолацията не позволява на топлината да излезе от помещението и по този начин се намалява нужната мощност на климатика. Важен фактор, който оказва влияние на ефектвивността на нашата машина, е дограмата. Климатик, поставен в помещение с качествена дограма, работи значително по-лесно, и по-бързо достига зададената му температура. Когато дограмата е стара и недобре уплътнена, топлинните загуби са доста по-високи, и е нужна по-мощна климатична система за поддържане на комфорта в помещението.

При избора ни на климатик следва да съобразим колко души ще обитават помещението, също така колко уреди имаме в него. Човешкото тяло дори в покой отдава топлина(около 100 W на час), уредите в дома също излъчват топлина:

  • телевизор: +100 W
  • компютър и монитор: +200 W
  • хладилник: +100 W

Когато решим да си купим климатик не са малко факторите, които трябва да вземем под внимание и да ги съобразим с нашите нужди. Затова е най-добре да се посети оторизирана фирма, която се занимава само с продажба на климатични системи, където клиентът ще получи точна и обстойна консултация и ще бъде насочен към най-подходящия за него модел климатик.

Ще се радваме, ако потърсите връзка със служителите в нашите филиали

други публикации

Call Now Button