Индивидуално обслужване
0700 80 006

Диагностика на климатика според шумовете

Публикувано на 26/01/2023

Климатикът осигурява подходящата температура, но и съответния звуков фон. Силата на издавания шум не винаги означава, че има проблем. Ако внезапно чуете странен звук от климатик като  бръмчене, свистене, скърцане или тракане това е предупреждение за необходимост от поправка. Същото важи и за постоянно работещ уред или по-силен звук от обикновено.

Честите причини за шума от климатика са свързани с:

  • Повредени канали;
  • Запушени филтри;
  • Разхлабени части;
  • Лагери и ремъци;
  • Електрически проблеми;
  • Проблеми с вентилатора;
  • Повредени бобини

Представяме ви различните типове шум, свързаните затруднения и необходимите мерки за преодоляването им.

Какво означава шумът от климатика?

Заслушайте се в специфичния звук. Той може да ви даде представа какво не е наред с оборудването. Тази информация  ще ви помогне да решите дали трябва незабавно да се обадите на техник за ремонт  или да отложите до следващото посещение по поддръжката.

Свистене и свиркане

Такива звуците могат да бъдат  предупреждение за проблеми с въздушния поток. Ето някои от тях:

Несъвместими въздухопреносни тръби и ОВК оборудване: Ако са ви  сменяни части от отоплително-вентилационната инсталация, може да  има несъответстващи компоненти. Например, тръбопроводът може да ограничава въздушния поток през системата. Това  може да доведе до свистене, идващо от вентилационните отвори на вашия климатик.

Повреда на тръбопровода: Обичайно е тръбопроводите да образуват пукнатини и течове с течение на времето. Въздухът може да излезе през тези отвори и да предизвика свистене.

Запушени филтри: Въздушните филтри, предназначени да улавят прах, алергени и други частици и замърсители все някога се препълват. Когато филтрите достигнат пределния  капацитет, това може да блокира въздушния поток. Също и  да предизвика шум от климатика.

Вибриране и тракане

Подвижните части от вашия климатик могат да се разклатят и да започнат да издават такива звуци. Двигателите и каналите са два от най-честите виновници. Вашият шумен климатик може също да е резултат от разклащане на един или повече от винтовете в панелите. В такъв случай  се затяга с отверка.

Климатикът може да не е правилно закрепен към бетонната си основа, ако  се е разхлабил монтажен винт. Дори да искате да се справите сами, по-разумно е да се обадите на специалист.  Така ще  избегнете рисковете от контакт с опасни химикали и електричество с високо напрежение.

Скърцане, скрибуцане

Ако чувате  такива звуци,  обърнете се към професионалист за  преглед на компресора и двигателите на вентилатора. Тези типове шумове от климатика често са резултат от несмазани лагери или охлузени,  повредени ремъци на вентилатора.

Бръмчене или прещракване

Като цяло бръмченето е резултат от проблем с електричеството. Ако чуете щракащ звук,  вашите системни релета не работят. Обадете се на  техник, за да отстрани този тип проблем  заедно с шума от климатика.

Тракане или бръмчене на вентилатора

За да работи вентилаторът правилно, трябва редовно да поддържате и почиствате системата си. Тракащият или бръмчащ вентилатор вероятно се нуждае от добро почистване. Други нередности с такъв звук  включват огънати или разместени перки, износена част във вентилатора или проблеми в двигателя на вентилатора.

Съскащо свистене

Проблемът може да е изтичане на хладилен агент. В такъв случай системата ви работи по-често и не се охлажда добре, както преди. За проверка  на серпентините и зареждането с хладилен агент и  възможни течове, обадете се на специалист.

Препоръка: Течовете на хладилен агент често са резултат от занемарена поддръжка. Намотките корозират без редовно почистване. Това води  до пукнатини и течове с дупки, от които може да изтече хладилен агент. Добрите фирми в сектора предоставят план-схема за поддръжка от потребителя.

Галопиращ шум

Проблем с бобините може да е причинителят на тези звуци. Извитите ребра на бобината могат да издават звук като бръмчене. Ако ребрата на бобината се задръстят с мръсотия,  системата работи по-слабо. В крайна сметка  постоянно, докато се стреми да достигне зададената температура. Пренебрегването може да доведе до повреда.

Ако чуете бръмчене, не забравяйте да прегледате и външния кондензатор. Понякога клонки и други отпадъци попадат във вентилатора на кондензаторния модул. Уверете се, че сте почистили околното пространство от мръсотия и отломки.

Модел на системата

От самото начало шуми и непрекъснато се включва и изключва. Системата може да е прекалено голяма за вашето пространство или да й липсват висококачествени функции за намаляване на шума.

Осигурете си тишина с рутинна поддръжка

Вашата шумна климатична система не е само стресор. Може  да губите пари, като работи  неефективно. Или да доведе до непредвидена и скъпа повреда. Освен това можете да предотвратите много проблеми шума с   редовна поддръжка.

Ремонт или смяна на шумен климатик?

Има много фактори като  възрастта и състоянието на системата,  поредица  от ремонти и степента на текущата повреда. Ако вашият климатик е на 10 или повече години, така или иначе е към края на живота си.  Вероятно не си струва да плащате за ремонта му. По-старите климатици също са по-малко ефективни, така че може ненужно да плащате по-високи сметки за електроенергия.

Ще се радваме, ако потърсите връзка със служителите в нашите филиали

други публикации

Call Now Button