Индивидуално обслужване
0700 80 006

Daikin отбелязва 100 години от създаването на бранда

Публикувано на 17/05/2024

От пионер до световен лидер на пазара на системи за отопление и охлаждане

Историята на Daikin води началото си от 1924 г., когато младият японски инженер Акира Ямада основава в Осака предприятие за производство на авиационни радиатори с екип от 15 души.

100 години по-късно, Daikin предоставя решения за бъдещето в отоплението, охлаждането, вентилацията, пречистването на въздуха и замразяването в 173 страни по целия свят и с професионални екипи от над 96 хил. служители. Те продължават да развиват наследството от водещи технологии за нисковъглеродно отопление и охлаждане, като същевременно осигуряват най-високо ниво на комфорт - точно за вас!

В Япония флуоровъглеродният газ е произведен за първи път през 1935 г. Успех, който решаващо благоприятства амбициите на Daikin като лидер в производството на климатици и единствената компания в света, която разработва и произвежда както климатици, така и хладилни агенти. През 1936 г. проучването на флуоровъглеродните хладилни агенти води до появата на първия климатизиран влак за японската електрическа железница Нанкай. Само две години по-късно, през 1938 г., е доставена първата японска хладилна система, използваща флуоровъглеродни хладилни агенти (фреони). 

В жилищния сектор Daikin революционизира индустрията още през 1951 г. с представянето на "Mifujirator", първия климатик в едно тяло. Тази иновация позволява автоматизирано управление на компресора, кондензатора и вентилатора, като по този начин осигурява безпрецедентен комфорт. През 1958 г. Daikin представя първия компактен климатик, базиран на термопомпена технология, полагайки основата за сегашната си лидерска роля в жилищните термопомпи.

През 1973 г. японският производител открива първия си завод за климатици с малък капацитет и чилъри с водно охлаждане в Остенде, Белгия. Оттогава Daikin разработва, произвежда и разпространява решения за отопление и охлаждане директно в Европа. Голямото търсене налага разширяването на производствения капацитет с общо 12 производствени обекта в Европа и два в Близкия изток. До края на 2024 г. в Полша ще заработи нов завод за термопомпи. В зависимост от търсенето на пазара, Daikin ще може да коригира производствения капацитет в европейските обекти до общо до един милион термопомпи годишно, като по този начин допринася за декарбонизацията на отоплението и охлаждането в Европа. 

Daikin в България – история на отличното партньорство

Японският гигант стъпва в България през 1992 г. Днес, повече от 30 години по-късно, Daikin работи с повече от 400 партньора в цялата страна. Партньорската мрежа Home Comfort Expert, специализирана в климатизация за дома, включва повече от 70 шоурума и офиса в страната.

“Daikin е добре позната марка с високо доверие в България и ние сме много горди, че строителният сектор разчита на нашите продукти, решения и услуги, което води до множество висококачествени проекти. Сред крайните клиенти Daikin е предпочитан бранд и има изключително висока репутация в България. Тайната на успеха ни без съмнение е в качествената мрежа от висококвалифицирани професионалисти, монтажници и инженери, благодарение на които осигуряваме възможно най-доброто обслужване на нашите клиенти“, коментира Михаел Хаас, генерален мениджър на Daikin за България, чиято кариера в технологичния гигант започва преди близо 30 години. 

Ще се радваме, ако потърсите връзка със служителите в нашите филиали

други публикации

Call Now Button