Индивидуално обслужване
0700 80 006

баовк с коментар по въпроса "кой е най-изгодният вариант за отопление?"

Публикувано на 23/08/2022

В очакване на отоплителният сезон и на база прогнозите цените на източниците на енергия да се увеличат, домакинствата са изправени пред трудният въпрос кой вариант за отопление да изберат. Битовият ток е единственият енергоизточник в момента, който се задържа на сравнително стабилна цена, а според специалистите отоплението на климатик си остава най-евтиното и през тази зима.

Разяснения по темата даде в интрвю за TRIBUNE Петър Хетемов – съпредседател на Българската асоциация отопление, вентилация и климатизация (БАОВК):

„Като цяло отоплението чрез климатични системи ще бъде на най-разумни и най-достъпни цени тази зима. Това е най-бързото решение за потребителите да се мине от един вариант на отопление към други. Говорим за инвенторните битови климатизатори, тип „сплит системи“, които се инсталират най-бързо, а пък и параметрите им са много високи“.

Той посочи, че определено има значителен ръст в търсенето на климатици:

„За първи път наблюдаваме тенденция да се купуват климатици в летния сезон, които ще се използват предимно за отопление през зимата. Като цяло нашият бизнес сегмент е разделен на летен и зимен сезон. Предходните години през лятото потребителите купуваха по-бюджетни климатици, които да се използват предимно за охлаждане, а съответно есенно-зимния сезон купуваха климатична техника от по-висок клас, подходяща за отопление, говорим за по-енергоефективни климатици. И това е логично. Докато тази година ръстът в търсенето и съответно продажбите на климатици е налице и то ръст в покупка на климатици от висок клас през летен сезон с тенденция за отопление“.

„Основният проблем на пазара в момента е, че няма наличност на много от марките от висок клас, които се предлагат, и доставките се забавят, особено от Китай. Но този проблем като цяло съществува в световен мащаб и е свързан с липса на електронни компоненти. Това се наблюдава и в други сфери и не е повлияно от енергийната криза“, обясни още Петър Хетемов.

По думите му и на европейските големи пазари в момента има голям ръст на покупките на климатична техника, което се отразява на доставките за нашия пазар:

„Защото все пак ние сме по-икономичен пазар и общо взето производителите гледат да обслужат първо големите пазари. Това се наблюдава в момента, откакто започна войната в Украйна и се разрази газовата криза, защото масово големите пазари преди това бяха на отопление на газ. Говорим за Германия, Франция, Италия и т.н.“.

Той отбеляза, че другият сегмент, при който се наблюдава висок ръст в продажбите, са термопомпените агрегати:

„Отоплителни инсталации, които до момента са били решени така, че да се обслужват от газови котли и от пелети, в момента се подменят. Самите инсталации остават, но източникът на топлина е термопомпен. Там е най-висока ефективността, но съответно бюджетът е много по-висок. Това е решение предимно за къщи и по-големи апартаменти“, обясни съпредседателят на БАОВК.  В този сегмент съществува проблем с наличностите при настоящата обстановка".

Експертът посочи още, че както по отношение на климатиците, така и по отношение на термопомпените системи цените непрекъснато растат:

„Имайте предвид, че цените на климатичната техника и на термопомпените системи от начало на 2022 година отбелязват ръст от над 25% при някои производители“.

Той обърна внимание и на това, че много от потребителите все пак сменят пелетните съоръжения, защото цената на пелетите в момента също е доста завишена спрямо предходните сезони.

Хетемов сподели следните полезни съвети относно за какво трябва да внимаваме при покупката на климатик, как да го използваме, за да бъде максимално ефективен и икономичен и кое е най-подходящото място в жилището, където да го поставим:

„Самият Европейски съюз налага ежегодно на производителите да вдигат енергийните класове и параметрите на уредите, така че дори по-бюджетните уреди вече са с висок клас по отношение на енергоефективността. Разбира се, когато говорим за отопление, трябва да се търсят уреди, които са подходящи за отопление и издържат на по-ниска температура. Това е едно от нещата, на които трябва да се обръща внимание – при какви температурни диапазони работи уредът. Естествено трябва да се избират и производители, които имат традиции в производството на климатична техника, имат история и са популярни. Това е моят съвет. Да не се доверяват клиентите на производители, които нямат опит и традиции. Това е важно от гледна точка на срока на експлоатация, на параметрите, които постигат уредите, начина на работа и не на последно място сервизното обслужване. Все пак това е дългосрочна инвестиция, не е за една или две години. Затова аз препоръчвам потребителите да се ориентират към популярни и световноизвестни марки. Знаем, че търсенето се отразява и на предлагането, и сега се появяват марки, които не са популярни, но не мога да кажа какво е нивото на качеството при тях“.

Особено важно е потребителите да съобразят откъде и как ще закупят уреда, кой ще го обслужва дългосрочно и кой ще го инсталира.

„Това е може би най-важният момент за тях. За самата покупка на добър климатик те могат да се информират лесно в интернет. Въпросът е, че след това уредът е обвързан с фирмата инсталатор и поддържащата фирма. И дори да са купили климатик с добри технически параметри, може да имат проблеми в дългосрочен план с изпълнителя. Така че, моята препоръка е хората да избират доказани фирми, повечето от които са членове на нашата асоциация (бел. ред. Българска асоциация отопление, вентилация и климатизация). Ние се борим основно с точно тези фирми, които са нелоялните и които нямат добър имидж в бранша“, категоричен е съпредседателят на БАОВК.

„Има потребители, които обичат по-високи температури и такива, които предпочитат умерените. Всеки климатичен уред има стандартизация – каква е температурата навън за дадени климатични зони в България и колко трябва да е вътре в помещението. Това е калкулацията, която проектантите правят при всеки един проект на всяка една сграда по принцип. Температурата за София, например, варира между 22-24 градуса, което е нормално. Има потребители, които искат да достига 30 градуса. Тогава уредът се натоварва и възникват повредите. Той не може да достигне този капацитет, когато външната температура е -15, условно казано. Така че е хубаво да се поддържа  този температурен диапазон – 22-24 градуса“, съветва експертът.

Освен това не е добре климатикът да бъде изключван, когато не сме вкъщи през деня:

„Не е хубаво да се спира и включва уредът, защото при всяко включване той наваксва температурата и вдига консумацията, докато достигне желаната температура. Компресорът работи на високи стойности. По-икономично е, от гледна точка на консумация, да не спирате климатика, а при напускане сутрин на жилището, да го оставите на 20 градуса и когато вечер се приберете, да го увеличите на 24 градуса примерно. В днешно време новите уреди имат опция и за wifi управление. Има такива модели климатици, които дават възможност за дистанционно регулиране на градусите, така че помещението да бъде темперирано, когато потребителите се приберат“.

"Изключително важно е да се прави редовна профилактика на уредите и филтрите да се чистят периодично. При инсталацията на климатиците също има правила, които е необходимо да се съблюдават.„Не трябва да има голяма отдалеченост между вътрешното и външното тяло, а и чисто естетически е по-добре да са по-близко едно до друго, защото все пак в повечето жилища няма изградени инсталации на тръбни разводки и реално се гони някаква естетика при поставянето. Техниците се съобразяват и с това. Не всеки път уредът се поставя, където е най-ефективно, а се избира компромисен вариант. Повечето жилища ново строителство вече разполагат с инсталации за климатични техники“.

На въпрос дали мрежата би издържала, ако голяма част от хората тази зима решат да се отопляват на климатик, той обясни следното:

„Аз нямам данни и не мога да дам точен отговор. Въпросът е към експертите, които са запознати с нашите електрически мрежи, знаят какво е натоварването им и съответно капацитета им. Имайте предвид, че има сгради, които са проектирани да се отопляват с газ, а сега ще се сложат климатици. Реално самите калкулации на натоварването им не са правени за електрическо отопление. От тази гледна точка може да има проблем. Например, при един апартамент, който е предвиден да се отоплява с ток, електрическата мощност е по-висока, при един, който е на газ, тя е наполовина почти. Тук си задаваме въпроса как ще стоят нещата по отношение и на противопожарната безопасност. Отделно има един друг сериозен момент. Когато се мине глобално на електрическо отопление, не говорим само за климатици, а и за конвектори и всякакви уреди на електрическа енергия, и тази тенденция се запази още една-две години, чисто откъм тема екология накъде ще вървим? Защото най-добрият и най-екологично чистият вариант за отопление е природният газ. Има много въпросителни и неясноти, но всички ние търсим бързи решения спрямо ситуацията, а климатикът е най-бързото и ефективното на този етап“.

Според БАОВК цените на климатичната техника ще продължават да се повишават, като тенденцията ще се запази и следващата година.

„Покачването на цените не се дължи само на енергийната криза. Пандемията също оказа сериозно влияние, най-вече с транспортните проблеми. Надяваме се, обаче, покачването на цените да е по-плавно, да не е с такива бързи темпове, каквито наблюдаваме от началото на 2022 година, защото в момента ситуацията е наистина сериозна“, коментира Петър Хетемов.

Той направи и прогноза по отношение развитието на енергийната криза в световен мащаб:

„Нашата асоциация е член и на европейската асоциация РИВА. Ползваме нейните канали за информация, държим връзка с колегите от другите европейски държави. Положението в близко бъдеще не е оптимистично. Това не е тайна. Всички го знаем. Моята лична прогноза е, че и догодина ще се запази тенденцията хората да се отопляват предимно на електрическа енергия. Дори да се реши частично газовата криза в някакъв момент следващата година, самите потребители все още ще бъдат много стресирани от това, което се случва в момента, и ще търсят алтернативен вариант. Просто няма да имат доверие на природния газ като гориво за отопление. Това от своя страна е притеснително. За мен лично природният газ има бъдеще и ще се върне като основен източник на отопление, но няма да е толкова скоро. Коментираме с колегите, че може би до пет години природният газ ще си възвърне позициите. Това е нашата визия. Разбира се, тепърва ще набират скорост и фотоволтаичните централи,  които се изграждат, което пък ще доведе до основна независимост на много предприятия и търговски дружества, които изграждат такъв тип централи за собствено ползване. Все пак основният проблем, свързан с енергийната криза, не е в битовия сектор, а в индустриалния, където с повишаването на цените целият начин на живот става по-скъп, стойността на всички стоки и услуги се увеличава, което разбира се засяга отново крайния потребител“, каза в заключение съпредседателят на БАОВК Петър Хетемов.

Ще се радваме, ако потърсите връзка със служителите в нашите филиали

други публикации

Call Now Button